Alphems arboretum

24 april 2022

kan Det här är en av Sveriges största trädsamlingar. Den anlades för över 100 år sedan och är fortfarande av enormt intresse för alla naturälskare. Parken ligger i Floby, i Falköpings kommun.

Från början var det Frans Johan Gegerfelt, som planterade träden. Han började med att plantera ädelgranar utanför sin stuga och fortsatte sedan letandet efter andra träd. När han började jobba som lantbrevbärare hade han tillfälle att hitta många, eftersom arbetet utfördes till fots. Inte bara träd, Gegerfelt fraktade också hem stenar i sin skottkärra, vanligtvis nattetid. Dessa använde han för att bygga upp stenpartier och murar, den så kallade döda floden är en av de mest kända. Även om området var plant till en början, skapade han svackor och kullar för att variera terrängen. Allt det här gjorde han under 50 års tid, från 1903 fram till sin död år 1953.

Du kan se mellan 200-300 olika träd och buskar i Alphems arboretum. Det är mest lövträd, men drygt 100 barrträd är också inkluderade. Mitt i parken ligger den lilla stugan där Gegerfelt och hans familj bodde. Och naturligtvis finns det en kaffestuga i anslutning till parken.

Det här är en väldigt fin plats för en dag utomhus. Du kan ta en guidad tur för att lära dig mer om alla de fantastiska träden. Och det är ännu mer intressant när du tänker på att det var en enkel man som startade upp allt det här. Han hade inte ens gått klart skolan, utan var självlärd.

Annars är det helt okej att vandra omkring fritt. Du kan äta medhavd matsäck om du inte vill fika på plats. Det finns också toaletter och parkering, till och med för husbilar. Det är ett lätt tillgängligt tillfälle att komma nära naturen och kanske se träd som du inte vanligtvis träffar på.

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Shares
Share This