Påsken – Så firar vi

April 2025
No event found!
Load More
Här är några vanliga sätt att fira påsken i Sverige:

  1. Påskmat: En viktig del av påsken är den traditionella påskmaten. Många familjer samlas för att äta påskmiddag tillsammans, där vanliga rätter inkluderar påskmust, lax, ägg, sill, köttbullar och prinskorv. Påskgodis som påskägg och marsipanfigurer är också vanliga.
  2. Påskpynt: Många svenskar dekorerar sina hem med påskpynt, inklusive fjädrar, påskris och färgglada ägg. Påskriset brukar vara kvistar från björk eller andra träd som dekoreras med fjädrar och små påskdekorationer.
  3. Påskägg: Att måla ägg och arrangera påskäggsjakt är en populär aktivitet, särskilt för barn. Påskäggen fylls ofta med godis eller små presenter och göms sedan för barnen att hitta.
  4. Påskfirande i kyrkan: För många är påsken en religiös högtid, och de deltar i påskgudstjänster och andra religiösa evenemang i kyrkan för att fira Kristi uppståndelse.
  5. Påsklov: Påsklovet är också en viktig del av påsken för många svenskar, särskilt skolbarn och studenter. Det är en tid för ledighet och för att umgås med familj och vänner.

Sammanfattningsvis firas påsken i Sverige med en kombination av traditionell mat, påskpynt, aktiviteter och för många också en stund av religiös reflektion och firande i kyrkan.

Fakta:

Påsken är en viktig högtid inom den kristna tron, tillägnad att minnas Jesu lidande, död och uppståndelse enligt Nya Testamentet. Enligt kristen tro ger tron på Jesus förlåtelse för synd och evigt liv till de troende. Högtiden har starka kopplingar till den judiska påsken, som firas för att komma ihåg uttåget ur Egypten efter år av slaveri. Det svenska namnet ”påsk” härstammar från det hebreiska ordet ”pesach”, vilket betyder ”passera” eller ”gå förbi”, vilket återspeglar högtidens judiska ursprung. Termerna ”easter” på engelska och ”Ostern” på tyska härstammar från den germanska gudinnan Ēostre.

En gemensam regel inom kristendomen för att bestämma datumet för påskdagen fastställdes vid det första konciliet i Nicaea år 325. Enligt denna regel infaller påskdagen den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som inträffar på eller efter den 21 mars. I Sverige har samma regler tillämpats sedan 1844 för att bestämma påskens datum. Påskhelgen omfattar skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk, medan veckan före påskhelgen kallas stilla veckan och veckan efter kallas påskveckan.

Påsken firas runt om i den kristna världen som en familjehögtid, där dekorerade påskägg är vanliga. Ägg symboliserar återfödelse och förnyelse, och även om de sällan finns i kyrkorum används de som en påminnelse om Kristi uppståndelse och den tomma graven. Äggätande är också en tradition som har sitt ursprung i den stora mängden ägg som samlats in under fastan inför påsken. Inom vissa protestantiska traditioner, särskilt tyska, berättas sagor om påskharen som lägger ut godisfyllda ägg för snälla barn att hitta. I vissa länder dekoreras hemmen med påskris, medan i Sverige och Finland klär barn ut sig till påskkärringar och knackar på hos grannar för att få godis.

Nyheter, Samarbeten och Inspiration

Låt ditt företag eller förening bli en del av Lokal Helhet! Mejla info@lokalhelhet.se för samarbeten och synlighet.

Berätta gärna mer om platsen och eran egen upplevelse.

Vill ni skicka in ett eget bidrag med text och bild. Så välkomnas det varmt. Maila info@lokalhelhet.se

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Shares
Share