Välkomna Till 

Falbygdens Struts

Falbygdens Struts guidar er i stora eller små grupper på farmen.

I Gårdsbutiken säljer vi närproducerat kött och presentartiklar från strutsarna.

Adress

Anguntorp Lillegård 521 92 Falköping

TELEFONNUMMER

0707 – 66 66 09

 

Besöka farmen:

Vi tar gärna emot besök och visar alla djuren, allt från hela bussgrupper till enstaka besökare, jag berättar om hur det går till att föda upp struts i Sverige från ägg till färdiga vuxna avelsdjur.

Ring Michael och boka besöket.

Jag svara oftast på detta nr, men jag arbetar ibland med bullriga maskiner, skulle jag inte svara, prata in ett meddelande, målsättningen är att jag skall svara senast 2 timmar efter jag fått meddelandet.

Gårdsbutiken och Café:

Kolla in Cafés öppettider på vår Facebook-sida. I vår gårdsbutik erbjuder vi ett brett utbud av köttprodukter såsom filé, biff, rökt kött, grytbitar och färs.

Vi har även äggskal lampor i olika utföranden, skinnprodukter såsom västar, kepsar, skärp och plånböcker. För städningen har vi dammvippor, och för barnen erbjuder vi olika sorters gosedjur.

Pappa o Mamma Struts

Hanen är svart med undantag av vingarnas och stjärtens fjädrar som är delvis vita. Honan är gråbrun med vitaktiga ving- och stjärtfjädrar. Hanens längd går upp till 3 meter.

Ägg

Honorna i en grupp lägger tillsammans upp till 20 ägg i en fördjupning i sanden. Ägget som är det största bland fåglar är vit gult, dess längd kan vara 14 till 15 centimeter och väger cirka 2 kg vilket är 1 % av strutsens vikt. Ruvningen görs av bägge könen och ibland överlämnas äggen bara åt solvärmen eller till ägg kläcknings maskinen.

Ung strutsar

När honan och hannen har ruvat eller äggen legat i ägg kläcknings maskinen i 31 dagar så kommer kycklingarna ut denna bild är tagen när struts ungen är 1 dag gammal. och är i storlek som en fullvuxen höna.

Fakta

Strutsar 

Faktatext kommer från: Wikipedia

Utseende och anatomi

Alla strutsens taxa är förhållandevis lika till utseendet. De har små huvuden, långa halsar, stora kraftiga kroppar, långa ben och kraftiga fötter.

Hanen är svart med undantag av vingarnas och stjärtens fjädrar som är delvis vita. Honan är gråbrun med vitaktiga ving- och stjärtfjädrar. Hanens längd går upp till 3 meter. Den når ibland en vikt av 150 kilogram.

Benen är långa och starka och har vid foten bara två tår. Halsen är nästan naken och vingarna är förkrympta. En detalj som skiljer arterna och underarterna åt är att partier av nacke och lår får olika färger under häckningstid till skillnad från den gråbeiga färg strutsen annars har.

Strutsens vingar är tillbakabildade, så kallade rudiment, och den har klor på två av sina ”fingrar”. Strutsens fjädrar skiljer sig mycket till sin karaktär ifrån flygande fåglars fjädrar. Strutsens fjädrar är mycket mjuka eftersom de saknar hakar på bistrålarna och används främst till isolering mot både kyla och värme.

Strutsens muskulösa ben är fjäderlösa och den står på två tår varav den största i det närmaste påminner om en hov. Detta är en anpassning som verkar förenkla för strutsen att springa i höga hastigheter och som strutsen är ensam om i fågelvärlden.

Strutsar har tjocka svarta ögonfransar och deras ögon är bland de största hos fåglarna.

Ekologi

Specifika tider på året för häckning förekommer inte. Ofta lever strutsen i små familjer, som består av en hane och två eller tre honor. Honorna i en grupp lägger tillsammans upp till 20 ägg i en fördjupning i sanden. Ägget som är det största bland fåglar är vit gult, dess längd kan vara 14 till 15 centimeter och väger cirka 2 kg vilket är 1 % av strutsens vikt. Ruvningen görs av bägge könen och ibland överlämnas äggen bara åt solvärmen.

Foder / Mat

Strutsen är aktiv på natten och dess föda består huvudsakligen av gräs och korn. Ibland tar den också insekter eller andra smådjur. Vid torra tider föredrar strutsen växter som är rika på vatten. Den har inga tänder och ingen kräva och sväljer därför stenar och andra föremål som hjälper att bryta ner födan i djurets mage.

Beskydd

Vid fara springer strutsen med hög hastighet som går upp till 70 kilometer i timmen. Dess fiender utgörs av ormar, hyenor, gamar och människoapor som mest hotar ungdjuren. Strutsen använder bland annat sina fjädrar för att skugga sina ungar och hanarna nyttjar dem även när de utför en sorts parningsdanser. Strutsen kan bli 50 till 60 år gammal.

Att strutsen vid fara skulle gömma sitt huvud i sanden är en missuppfattning.

Gårdsbutiken

Produkter av struts

Skinn

Numera räknas strutsens skinn som den viktigaste produkten. Skinnet är knottrigt och påminner om reptilskinn. Det garvas och används i skinnindustrin bland annat som ersättning för reptilskinn. Strutsskinn är också mycket slitstarkt.lla

Fjädrar

Strutsens fjädrar används av människan till många olika ändamål. Under flera historiska epoker har de varit eftertraktade som hattfjädrar. De används också i dammvippor, som skrivfjädrar, i blomsterarrangemang och till flugbindning. Små strutsfjädrar används bland annat till påskfjädrar. I handeln förekommande strutsfjädrar är ofta blekta eller färgade.

Kött

Strutsen föds också upp som köttdjur. De ger mer kött per ytmått än boskap och är därför lönsamma att föda upp. Strutskött är mörkt rött till färgen och liknar magert nötkött i smaken. Det är magert och har högt proteininnehåll, liksom höga halter av järn och kalcium.

Äggskal 

Strutsens äggskal används bland annat till skålar (mer i dekorativt syfte än för daglig användning) och lampskärmar.

Hitta hit

Varmt Välkomna till oss!

Ring: 0707-66 66 09

Adress: Anguntorp Lillegården 521 92 Falköping

E-mail: michael@falbygdensstruts.se

Från Falköping är det 8 km, kör mot Trollhättan väg 47, 200 meter före Flobykorsningen på höger sida ligger strutsfarmen med gårdsbutik.

Från Trollhättan / Vara, kör väg 47, när det är 8 km kvar till Falköping kommer en korsning Vilske Kleva till vänster, kör in där och ta nästa väg till höger (runt loppisen) så kommer du upp på gamla vägen till Falköping, efter 100 meter sväng höger in till gårdsbutiken.

Dela