Fyndplats Guldhalskragen
31 augusti, 2020
Fyndplats Guldhalskragen

Vid denna plats hittades år 1827 ett av vårt lands förnämsta fynd från forntiden.

Guldhalskragen från Ålleberg är en rikt ornamenterad treringad halskrage i guld från nordisk folkvandringstid, cirka 500-talet e.Kr.

Guldhalskragen väger 620 g och visar en utsökt filigranornering med utsmyckning av djurfigurer och ansiktsmasker. Kanske är denna halskragen en västgötsk Brisingamen* som omtalas i sagorna.

Halskragen hittades av Lars Helgesson och Gustaf Sandsjö från Karleby. En kopia av halskragen visas på Falbygdens museum i Falköping.

Originalet finns i Guldrummet på Statens Historiska Museum i Stockholm. Ytterligare två halskragar har hittats i Sverige. En sjuringad krage hittades i Möne socken i Västergötland och en femringad krage nära Färjestaden på Öland.

* Brisingamen. Så kallas den undersköna guldhalskragen som smiddes av fyra dvärgar. När Freja, kärlekens och fruktbarhetens gudinna, fick se detta guldsmycke bjöd hon en stor mängd guld och silver i utbyte. De fyra smederna vägrade först att sälja smycket, men lovade att ge henne det om hon tillbringade en natt med var och en av dem. Freja gick med på detta krav och Brisingamen blev hennes kännetecken.

Text: Skylt på plats Bilder: Tomas Lager

58.141322,13.607809

Shares
Share This