Gudhems Kyrka och Kloster Falköping
Sök
Generic filters
Välj Stad och Kategori ⇓
6 februari, 2019
Gudhems Kloster / Västra Götaland / Falköping
Gudhems Kloster skapades under andra hälften av 1100-talet
Det byggdes ut ordentligt i mitten av 1200-talet efter att drottning Katarina, änka efter kung Erik Eriksson läspe och halte, anslutit sig till klostret.
Katarina avled i klostret 1252
En kopia till drottningens grav finns i Gudhem museum som visar fynd från utgrävningarna av klostret. Här visar museet även sin ört och rosenträdgård (där man finner Gudhems rosen, och många äldre örter från denna tid).
Klostret brandskadades svårt på 1500 talet och övergavs så småningom av klosterfolket
Men i ruinerna kan man tydligt se den kvadratiska klostergården som omslöts av klostrets byggnader: matsal, kök och abbedissans rum i norr leksystrarnas länga i väster och klosterkyrkan i söder.
Klostret återstår i dag bara låga murar och några vackra valvbågar att beskåda.
Det var i Gudhems kloster som Arns älskade Cecilia fick tillbringa en 20 år lång botgöring under den stränga moder Rikissa.

Gudhems Kyrka 

Den första församlingskyrkan byggdes i slutet av 1000-talet och hade ett långhus med förtränkt kor, vapenhus och saknade torn.

Gudhems Klostermuseum

Gudhems klostermuseum förening bildades 1943 med mål att inrätta ett permanent klostermuseum i Gudhem. 1989 inköptes, från Gudhems Kungsgårds ägare, en stenbyggnad som en gång inrymt smedja och snickeriverkstad. Byggnaden är perfekt belägen c:a 100 meter från själva klosterruinen.

Guidade turer går att få på Sommaren se hemsidan.

Kloster Trädgården

Gudhems klosterträdgård ligger alldeles bakom muséet. Där odlas enbart medeltida växter. Dessa användes både som kryddor och medicinalväxter. Gudhemsrosen liksom Jungfrurosen, Apotekarrosen och Polkagrisrosen finns representerade.

Vandringsled i Gudhem

1. Gudhems klosterruin 2. Telacka  3. Dreven mellan Telacka och Forentorpa  4. Klosterkvarnen  5. Forentorpa ängar

Se karta på hemsidan

 

58.239994, 13.555112

Film till Youtube

Färder på Falbygden

Lars Bägerfeldt

Shares
Share This