Husaby Kyrka Götene
Husaby Kyrka Foto: Hans Menzing‎
Sök
Generic filters
Välj Stad och Kategori ⇓
7 februari, 2019

Kyrkan ligger sydost om Kinnekulle ungefär mitt i inlandet i Götene kommun i en by och socken vid namn Husaby. När kyrkan byggdes kring 1000-talet fanns i trakten en kungsgård, som kung Olof Skötkonung ska ha donerat till den engelske missionsbiskopen Sigfrid som biskopssäte. Frågan är om missionsfältet hade någon fastare organisation och om Husaby kyrka verkligen var vigd till domkyrka eller enbart var en kyrka där biskopen befann sig.

Text: wikipedia

Västergötland måste ha bestått av en rad små kungadömen som växte till större maktcentra. Märkligt nog har vi inga spår efter dem.
Men kanske var Husaby en ett slags huvudstad i ett tidigt rike. Det skulle förklara åtskilligt: Varför en kung på rymmen till Västergötland döptes just i Husaby. Varför ortens kyrka fick ett så mäktigt torn, värdigt en kung. Och varför det på en kulle en bit från kyrkan uppfördes en borg som senare blev Skarabiskoparnas rastplats.
Så Husaby är värt ett besök, inte bara för att det är vackert utan minst lika mycket för alla frågor platsen väcker.

Himmelrikets nycklar

Husaby är lite av vår kristna vagga eftersom det där skall ha skett ett mycket viktigt kungadop. Här bodde kanske vår första biskop, med uppdrag från kyrkan i England, och vad kan vara lämpligare än att denna tidiga domkyrka vaktas av Jungfru Marie nycklar.
Så kallades gullvivorna förr, när det inte rentav ansågs representera himmelrikets nycklar.

Historiskt torn

Husaby kyrka är en av våra mest intressanta. Inte minst gäller det tornet, varför i all världen byggde man ett så enormt kyrktorn ute på landsbygden? 
Var detta vår allra första domkyrka i Västergötland, eller har tornet något samband med en tidig kung?

Text och Bild: Hans Menzing‎

58.525325, 13.38002

Shares
Share This