Rättviks kyrka
Rättviks kyrka Foto Bo Adriansson
Sök
Generic filters
Välj Stad och Kategori ⇓
19 februari, 2019

Den här vackra kyrkan ligger vid Siljans strand i Dalarna och har anor ända tillbaka till 1200-talet. Kyrkan är väl underhållen och står där stolt med sitt nästan knubbiga klocktorn. Där inne finns Dalarnas äldsta klocktrio. Men det är bara en av de fina sakerna du kan se här. 

Runt omkring kyrkan finns det 87 stycken kyrkstallar i grått timmer. Det är som en liten by här, med gränder som leder fram till kyrkan. De flesta av stallarna är från 17/1800-talet, men ett av dem härrör från 1492. Ganska imponerande att de fortfarande står där.

När du går mellan stallarna så kan du nästan höra alla vagnar som kom med besökare till kyrkan. De gjorde lite av varje här mellan stallarna. Betalade tiondet, hörde det senaste skvallret och tog sig en drink. Andra kom med båt, och fortfarande så rors minst en kyrkbåt över sjön varje söndag. I alla fall sommartid. En fin tradition som lever kvar. 

Inne i kyrkan är det mycket vackert att se på. Kyrkan har anor från 1200-talet, men den byggnad du ser idag kom till 1793. Också för länge sedan, det är verkligen en kyrka full av historia. För mycket av det som finns inuti är kvarlevor från de gamla kyrkorna. Som så många andra byggnader har den byggts till och renoverats genom århundradena. 

Altaret har en ljus och väl balanserad uppsats som visar den uppståndne Jesus. Det är från 1703. Men blicken dras snabbt till det fyra meter höga krucifixet som hänger uppe under taket. Det gjordes i slutet av 1300-talet. Korkåpan och de träfigurer som finns i sakristian är också gamla, från 1400-talet. Man kan verkligen tala om en salig blandning här, men en mycket vacker sådan. Allt är försiktigt renoverat och återställt till sin forntida prakt. Det är lätt att förstå hur viktig kyrkan har varit för folk genom tiderna. 

Foto Bo Adriansson‎  2 juli 2015

60.89221, 15.09681

Shares
Share This