Sankta Helena kyrka
Sök
Generic filters
Välj Stad och Kategori ⇓
18 februari, 2019

Sankta Helena kyrka

Skövdes eget skyddshelgon.. Robert Gustafsson är klart roligare, men ingen har betytt så mycket för Skövde som Sankta Elin. Detta trots att hon kanske var inblandad i mordet på sin elake svärson och tvangs ut på en pilgrimsfärd. När hon kom hem dödades hon och under uppstod på mordplatsen.
Trots att mordet på henne skedde i Götene var det Skövde som tog hem vinsterna. Elin blev Västergötlands och Skövdes skyddshelgon och drog stora skaror av pilgrimer till kyrkan i Skövde där hon begravts. Och därmed stärkte hon Skövdes handel på ett förträffligt sätt.
Bilden utanför kyrkan, som förstås har helgonets namn, är gjord av Astri Taube.

Text och Foto Hans Menzing‎

Helenas Källa i Götene

Hon skall enligt legenden ha dödats av svärsonens släkt som ansåg att Helena skulle varit inblandad i ett mord på svärsonen som dessförinnan misshandlat sin fru svårt.

Helena skall ha varit på väg till invigningen av Götene kyrka och hade kanske med sig dyra gåvor till kyrkan. Detta kan ha lockat stråtrövare som överföll Helena och stal dyrbarheterna.

Men detta har förvandlats till att mordet utfördes av svärsonens släkt vilket ledde till att Helena helgonförklarades. Till stor vinst och ära för släkten, Skövde och Västergötland.

På platsen där Helena mördades skall ha runnit upp en källa.

Helenas Källa i Skövde 

Den ska ha runnit fram ur jorden när man bar Helenas kropp till begravningen när man vila på vägen. Vattnet ansågs hälsobringande.

St:a Helenas kapell uppfördes på medeltiden och ödelades under reformationen. Den revs på 1700-talets mitt.

Text från skylt och Hans Menzing‎ 

58.38916, 13.84721

58.376132, 13.845803

58.531811, 13.490213

Annonsera här: 

Hitta mer på sidan

                                                                 

Shares
Share This