Skälvums kyrka Kinnekulle
Skälvums kyrka, belägen i Götene kommun nära Kinnekulle, är en romansk stenkyrka från 1100-talet. Den byggdes av huggen sandsten omkring 1130-talet och består av ett långhus, ett torn i väster, ett kor och en halvrund absid. Kyrkan är ett tydligt exempel på medeltida byggnadskonst och har anmärkningsvärt välbevarade detaljer från sin ursprungliga byggnadstid.
Ett särskilt intressant inslag är inskriptionen ”Othelric me fecit” (Othelric har gjort mig) som återfinns på tympanonfältet ovanför västportalen. Denna signatur tillhör kyrkans mästerbyggare, Othelric, som var en av de mest framstående stenmästarna i Västergötland under 1100-talet. Hans verk kan ha influerats av den nordtyska arkitekturen.
Interiören i kyrkan är rik på historiska detaljer, inklusive en medeltida dopfunt som också tros vara skapad av Othelric. Taket dekorerades på 1640-talet av den så kallade Läcköskolan, med kalkmålningar föreställande blomrankor och en avbildning av Yttersta Domen över triumfbågen. Dock är vissa av dessa målningar ofullbordade.
Skälvums kyrka har genomgått få förändringar sedan den byggdes. På 1800-talet förstoras dock fönsteröppningarna, och vapenhuset på sydsidan revs. Trots dessa förändringar har kyrkan bevarat sin medeltida karaktär och är idag en av de bäst bevarade kyrkorna i Skara stift. Kyrkan är inte bara en plats för religiös andakt utan också en viktig historisk byggnad som vittnar om regionens rika kulturarv och byggnadskonst.
Faktatext: Lokal Helhet
Arkitekt eller rik gubbe?
Skälvums kyrka inte långt från Kinnekulle hör till våra signerade konstverk. Redan över entrén till kyrkan kan man läsa det stolta beskedet Othelric gjorde mig. Fast på latin: Othelric me fecit.
Othelric anses vara stenmästaren som gjorde kyrkan med alla utsmyckningar i mitten av 1100-talet efter att ha arbetat på bl a domkyrkan och Kinne Vedums kyrka. Namnet antyder att han föddes i Tyskland medan arbetet tyder på att han utbildats i England.
Om det nu var Othelric som var byggmästare? Den som har pengarna brukar bestämma vem som hyllas, så kanske Othelric helt enkelt var en rik godsägare som betalat kyrkbygget och menade att han därmed också byggt kyrkan.
Text och Foto: Hans Menzing
0 kommentarer