Storkyrkan i Gamla stan Stockholm
Storkyrkan i Gamla stan Stockholm Foto Bo Adriansson
Sök
Generic filters
Välj Stad och Kategori ⇓
19 februari, 2019

Kyrkan mitt inne i Stockholm är inte bara gammal. Den används fortfarande till både gudstjänster och speciella samlingar. Man har hittat rester inne i kyrkan som härrör från 1306. Så länge har den här kyrkan gett undervisning och tröst åt både stockholmare och turister. 

Det är mycket som hänt inne i Storkyrkan. Bland annat var det här som mässan för första gången hölls på svenska. Andra händelser har lämnat spår i form av inredning. Bland annat gjordes två troner till bröllopet mellan svenske kungen Karl XI och den danska prinsessan i slutet av 1600-talet. De används fortfarande när kungen och drottningen besöker kyrkan. Något liknande skedde nästan 100 år senare. Gustaf III ville ha en ny orgel till sin kröning, och den kan du fortfarande beundra inne i Storkyrkan. 

Sådana här historier ger ännu mer tyngd till det du ser. Det är en härlig känsla när du känner historiens vingslag som de säger. Kyrkan och dess inredning är vacker, men den har även en djup koppling till staden. Något den fortsätter med. Kungafamiljen döper sina barn här, och gifter sig i kyrkan. Men även de som bor runt omkring i Gamla stan. Det är en modern, aktiv kyrka med rötter långt bak i tiden. 

Bland sevärdheterna får du inte missa Sankt Göran och draken, en träskulptur från medeltiden. Skulpturen blev redan från början en symbol för Sveriges självständighet. Vädersolstavlan, som dock är en kopia av originalet, är den första kända målningen av Stockholm som finns bevarad. Sedan har du de två enorma tavlorna Korsfästelsen och Yttersta domen. De är gjorda av den kände artisten D.K.Ehrenstrahl på 1600-talet. 

Storkyrkan i Gamla stan är en plats dit folk går för att känna frid. Beundra de vackra skulpturerna, målningarna och andra dekorationer. Det är en liten bit av Sveriges historia, samlad i en kyrka.

Foto Bo Adriansson‎ 29 juni 2017

59.32586, 18.07075

Shares
Share This